Corona in de zorg

Als GGD Gelderland-Midden staan wij instellingen en professionals in de zorg bij met raad en daad. Hier vind je informatie over met voorrang testen, contact met onze GGD en hoe wij jou of jouw organisatie kunnen ondersteunen. 

Maak een testafspraak als zorgprofessional

Contact met het uitbrakenteam GGD Gelderland-Midden

GGD Gelderland-Midden heeft een eigen uitbrakenteam voor corona. Je kunt bij ons uitbrakenteam terecht met coronavragen uit de zorg. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op 0800 844 6000 (kies 1) óf mail het uitbrakenteam.

Contact tussen GGD en zorginstelling

De GGD start bij een positieve melding altijd met bron- en contactonderzoek. Als er een zorginstelling bij betrokken is, neemt de GGD contact op met de instelling. De GGD vraagt of de zorgstelling al een bron- en contactonderzoek heeft uitgevoerd, en of hierbij hulp nodig is.

De zorginstelling voert dus het bron- en contactonderzoek binnen de instellingzelf uit. De zorginstelling maakt onderscheid tussen nauwe en overige contacten. Zowel bij cliënten als bij medewerkers. 

Bron- en contactonderzoek in de zorg

Bij een positieve uitslag in een zorginstelling, komt de melding binnen bij de GGD. De instelling is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek binnen de zorginstelling. De GGD is verantwoordelijk voor het onderzoek buiten de zorginstelling.

Dit geldt zowel bij cliënten als bij medewerkers. Bij cliënten wordt het bron- en contactonderzoek vaak met een contactpersoon afgenomen. Met de ziekenhuizen in onze regio zijn aparte afspraken gemaakt.  

Meldingsplicht

Corona is een meldingsplichtige ziekte in groep A. Dit betekent dat de behandelend arts of het hoofd van het laboratorium al bij het vermoeden van de ziekte dit moet melden bij de GGD.

Voor corona in de huidige epidemie is besloten om de meldingsplicht enkel te laten gelden bij bevestigde coronagevallen. Lees meer over de meldingsplicht infectieziekten