Aandachtsfunctionaris: Lenie ten Velde

"Vanuit Wijkteams Arnhem ben ik betrokken bij Nu Niet Zwanger. De organisatie heeft een aantal collega’s aangewezen die hiervoor aan het werk mogen. Het uiteindelijke doel is om alle collega’s samen met GGD Gelderland Midden te scholen in de methodiek van Nu Niet Zwanger."

"Vanuit Wijkteams Arnhem voeren we keukentafelgesprekken. Hier praten we uitgebreid met de betrokkenen en zijn wij nieuwsgierig naar het verhaal van onze inwoner. Ongeacht wat de hulpvraag is. Het vragen naar een kinderwens aan ouders hoort wat ons betreft bij het uitgebreid vragen. Hierdoor wordt het een normale passende vraag in het gesprek. 

"Wat mij zelf betreft is de vraag een vast onderdeel van mijn werk geworden. Hierdoor kom je soms voor onverwachte uitspraken te staan. Een jonge vrouw met ene licht verstandelijke beperking geeft aan anticonceptie te slikken en deze bij het Kruidvat te kopen. Door verder door te vragen kwam ik erachter wat ze slikte. Het bleek om paracetamol te gaan.

"Je kan de inhoudelijk coördinator NNZ van de GGD bellen of mailen om te overleggen en vragen om samen het gesprek aan te gaan met een inwoner. Een gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Alle mogelijkheden worden besproken en samen kijken we wat voor haar/hen het meest passend is. NNZ is er ook voor (toekomstige) vaders.

Getekende platen 

"Als ouders het lastig vinden om te begrijpen wat er gezegd wordt, zijn er prachtig getekende platen. Deze geven goed weer wat woorden niet altijd kunnen. Ik werk hier regelmatig mee. Het geeft inzicht in een mening en handelen van een inwoner nu én in de toekomst.
We merken eigenlijk altijd dat ouders het heel fijn vinden dat er met hen meegedacht/-bewogen wordt. Zonder oordeel! Nu Niet Zwanger is voor mij en mijn collega’s een vast en waardevol onderdeel geworden van onze werkwijze."