Gezonde School

Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken.  

Dit lukt door met een stappenplan te werken aan een gezondheidsthema dat de school zelf kiest. Voorbeelden van thema's zijn: Voeding, Bewegen en sport, Mediawijsheid of Relaties en seksualiteit. De school bekijkt eerst wat zij al doen aan het thema en versterkt dan wat goed gaat. De Gezonde School-aanpak zorgt voor een geheel. De school besteedt aandacht aan het thema in de les, in de schoolomgeving, in signalering en in het beleid van de school. 

Stimuleringsregelingen 2024-2025

Met een stimuleringsregeling krijgt de school net dat extra zetje in de vorm van tijd of geld. Van 4 maart tot en met 15 april kunnen scholen één of meer stimuleringsregelingen bij Gezonde School aanvragen. Met de stimuleringsregeling ontvangt een school een geldbedrag en advies en ondersteuning van een Gezonde School-adviseur. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor taakuren van een Gezonde Schoolcoördinator, voor de inzet of aanschaf van een Gezonde School-activiteit of als bijdrage in de kosten voor deelname aan de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School. Aanvragen kan via Mijn Gezonde School. Let hierbij goed op de spelregels en voorwaarden van de verschillende regelingen.

De Gezonde School-adviseur

De Gezonde School-adviseur van GGD Gelderland-Midden adviseert en ondersteunt de school bij elke stap van de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur komt graag op school langs om samen te kijken wat er al gebeurt rondom een gezonde leefstijl en waar de school nog behoefte aan heeft.

Deze video legt uit wat Gezonde School is en hoe je met de Gezonde School-aanpak aan de slag kunt.