Heb je een vermoeden van ouderenmishandeling?

Signaleer je tijdens je werk een situatie die je zorgen baart? Maak je je zorgen om de veiligheid van een patiënt in zijn/haar thuissituatie? Vermoed je ouderenmishandeling? Deel die zorgen met Veilig Thuis Gelderland-Midden. We denken mee over mogelijke oplossingen en adviseren wat je verder kunt doen. Advies vragen aan Veilig Thuis Gelderland-Midden kan anoniem. Ook voor je patiënt blijf je anoniem. 

Ouderenmishandeling komt vaker voor dan je denkt

Op 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. En dat is nodig. Wist je dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling.

Herken jij de signalen van ouderenmishandeling?

Ouderenmishandeling is niet alleen fysiek of psychisch. Denk ook aan financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik. Enkele signalen:

  • zichtbaar letsel;
  • overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking;
  • onsamenhangende verklaringen over verwondingen;
  • depressies of onverklaarbare angst;
  • schichtig of teruggetrokken gedrag;
  • onverklaarbare uitgaven;
  • onbetaalde rekeningen en aanmaningen;
  • lege koelkast.

Wat is Veilig Thuis Gelderland-Midden?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor iedereen die te maken heeft met (vermoedens van) huiselijk geweld, waaronder ouderenmishandeling) en/of kindermishandeling. Daarnaast geeft Veilig Thuis voorlichting over het (signaleren van) huiselijk geweld, over het doorlopen van de stappen van de meldcode en over wat Veilig Thuis doet nadat je een melding hebt gedaan.

Contact met Veilig Thuis Gelderland-Midden

0800 2000We zijn 24/7 bereikbaar.
voorlichtingVT@veiligthuisgm.nlMails ons als je meer wilt weten over de voorlichtingsmogelijkheden op locatie of online, binnen of buiten kantoortijden en aangepast aan jouw specifieke vraag.
VeiligthuisGM.nlVeilig Thuis geeft ook begeleiding bij het volgen van de meldcode, het beroepsgeheim, het maken van afwegingen en juridisch correct handelen. Kijk op onze site voor meer informatie.