Vakantie en MRSA

Heb je tijdens je vakantie in een buitenlands ziekenhuis gelegen? Overleg dan met je werkgever of je getest moet worden op MRSA, voordat je weer aan het werk gaat.

Ben je lekker op vakantie, loop je door een mooi Italiaans dorpje en glij je uit over een gladde stoep. Voor je het weet lig je in het plaatselijke ziekenhuis met een gebroken enkel en word je geopereerd. Of je hebt de hele dag in de hete zon gelegen op een strandbedje in Turkije en kom je door  uitdrogingverschijnselen en een zonnesteek in het ziekenhuis terecht. Daar blijf je een nachtje ter observatie en krijg je een infuus. 
Na terugkomst ga je voor controle met je gebroken enkel naar het ziekenhuis en word je gecontroleerd op een besmetting/dragerschap met MRSA. Maar in het tweede geval ga je na terugkomst gewoon weer aan het werk. 
En daarin zit een risico. In buitenlandse ziekenhuizen komt veel MRSA voor. Als jij tijdens je opname besmet/drager bent geworden kun je tijdens je werk in de zorg deze bacterie overdragen. Kwetsbare ouderen, cliënten waarvoor je zorgt kunnen besmet raken en mogelijk een ontsteking ontwikkelen die moeilijk te behandelen is.