Vervroeging van de BCG-vaccinatie bij kinderen

Afgelopen jaar is het beleid van het aanbieden van BCG-vaccinaties voor kinderen uit de doelgroep (zie onder) aangescherpt. Door deze wijziging worden kinderen eerder door het team TBC van de GGD opgeroepen. Vervroeging van de BCG-vaccinatie, zo dicht mogelijk na de geboorte, vergroot de effectiviteit van dit vaccin.

Ook beschermt het tegen complexe vormen van tuberculose en beschermt de meest kwetsbaren tegen tuberculose. Een beruchte complicatie van tuberculose bij kinderen is meningitis.
Wereldwijd is tuberculose naast COVID-19 de meest dodelijke infectieziekte waar dagelijks 4000 mensen, waaronder 640 kinderen aan overlijden. 

Doelgroep 
Pasgeborenen met ten minste één ouder afkomstig uit een voor tuberculose endemisch gebied (incidentie >50/100.000 gevallen per jaar). Bijvoorbeeld Zuid-Afrika (en veel andere landen in Afrika), Indonesië, India, Filipijnen.

Aanvullend en belangrijk 
Ook al is de familie niet van plan om ooit nog naar het land van herkomst terug te keren, dan nog is het belangrijk dat deze kinderen worden gevaccineerd. 
Redenen hiervoor zijn:
•    Hoge infectiedruk binnen bepaalde gemeenschappen in Nederland. We weten dat met name binnen de Eritrese en Somalische gemeenschap mensen elkaar intensief bezoeken. 
•    De screening van bovenstaande mensen (ouders) die destijds in Nederland zijn aangekomen, verloopt (nog steeds) via X-thorax. Hiermee screenen we op actieve tuberculose. Afhankelijk van het land van herkomst is dit eenmalig of halfjaarlijks gedurende 2 jaar na binnenkomst. Latente tuberculose-infecties worden op deze wijze niet opgemerkt. 10% van de personen met een latente tuberculose-infectie ontwikkelt vroeger of later actieve tuberculose. 

Huisarts
Vragen? Wil je meer weten omdat bijvoorbeeld in de praktijk relatief veel kinderen uit de doelgroep zijn ingeschreven, neem contact op met afd. TBC, tbc@vggm.nl of bel: 088-3555700, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30-9.00 en 12.30-14.00.