Gehoorschade voorkomen

Uit onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar al gehoorschade heeft. Het is zorgelijk dat kinderen op die leeftijd al gehoorschade hebben. De periode waarin ze naar (school)feesten, disco’s en festivals gaan moet dan immers nog beginnen.

De gehoorschade lijkt vooral te komen doordat kinderen naar muziek luisteren op muziekspelers. Kinderen die muziek luisteren op muziekspelers hebben drie keer meer kans op gehoorschade dan kinderen die dat niet doen.

Gehoorschade en gezondheid

Gehoorschade heeft een enorme impact op je leven. Als je altijd een piep hoort, dan kost het meer moeite om je te concentreren. Bijvoorbeeld op je studie of op je werk. Gehoorschade kan er zelfs toe leiden dat je niet meer kunt werken. Ook krijg je door een piep of ruis in je oor vaak gevoelens van stress en angst. Het kan leiden tot een depressie.

Wat kun je als school doen?

Wat kun je als school doen om de oren van kinderen gezond te houden? Kinderen en jongeren worden niet alleen blootgesteld aan hard geluid via bijvoorbeeld telefoons en mp4-spelers, maar ook op schoolfeesten is er vaak harde muziek.