Hoofdluis

Hoofdluis komt vaak voor op basisscholen, maar ook steeds meer op middelbare scholen. Als een kind besmet is met hoofdluis is het belangrijk om goed te kammen, met een kam met metalen tanden. De bestrijdingsmiddelen mág u als aanvulling gebruiken, maar het moet niet. Kammen is en blijft het allerbelangrijkste!

Goed om te weten

  • Kammen is de échte behandeling voor hoofdluis, dus kammen, kammen, kammen. Smeren mag (maar moet niet).
  • Kammen doe je met een kam met metalen tanden. Kammen doe je (in ieder geval) 1x per dag en dat 2 weken lang. Bij kammen begin je op de hoofdhuid!
  • Het gebruik van een antihoofdluismiddel op basis van dimeticon heeft de voorkeur.
  • Je kan gevoelig zijn voor hoofdluis: dan heb je het dus extra vaak.
  • Extra maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van een luizencape zijn niet meer nodig.
Foto van kam tussen haren met een hoofdluis erop

Informatie over behandeling en bestrijding

Hieronder staat veel informatie over hoofdluis en de bestrijding ervan. De meeste bestanden zijn gericht op basisscholen en ouders met kinderen in die leeftijd. Voor middelbare scholen, oudere kinderen en volwassenen geldt dezelfde informatie en beleid. De informatie is dus ook te gebruiken door andere partijen dan basisscholen. Lees de informatie wel even door voordat u deze uitdeelt / doorgeeft: er kunnen kleine verschillen zijn (bijv. middelbare scholen hebben vaak geen hoofdluismoeders die controleren op school). Hoe je moet behandelen is voor iedereen hetzelfde, namelijk kammen.

Hoofdluis-werkgroep op school

Op vrijwel alle basisscholen zijn hoofdluiswerkgroepen actief. Een aantal kinderopvang-organisaties, peuterspeelzalen en middelbare scholen hebben ook hoofdluiswerkgroepen. Deze werkgroep controleert de kinderen op het hebben van hoofdluis, waardoor het probleem beter beheersbaar is.

Mocht u vragen hebben over het opzetten van een hoofdluiswerkgroep of een opfriscursus voor een bestaande werkgroep kunt u contact opnemen met de JGZ. JGZ kan u hierin ondersteunen door middel van een scholing van de werkgroep-medewerkers en/of het handboek hoofdluis. In de scholing krijgen de werkgroep-medewerkers scholing over alle facetten van hoofdluis en hoofdluisbestrijding (wat is hoofdluis, hoe verloopt de bestrijding, wat doet school, wat doen ouders (thuis) etc) door een ervaren JGZ-medewerker. Wanneer u de scholing ‘bestelt’, ontvangt u het handboek hoofdluis ook. De kosten van de scholing (incl. handboek) zijn € 100,-. De scholing duurt ongeveer een uur. Het handboek is ook los van de scholing te bestellen. De kosten voor het handboek (alleen) zijn € 15,-.

We komen er niet vanaf! Hardnekkige hoofdluis en complexe situaties

Komt een kind of gezin niet (goed) van de hoofdluis af? Zijn er twijfels over of er wel (goed) behandelt wordt? Of zijn er juist twijfels of gedoe over de controles thuis of op school? Neem contact op met de GGD/JGZ. 

De jeugdverpleegkundige van de school kan contact opnemen met de betreffende ouder(s) en afstemmen over de situatie. Ze kan specifieke informatie geven over de bestrijding van hoofdluis: wat gaat er goed en wat kan er nog beter? Dit kan bijvoorbeeld via een huisbezoek. 

Ook als er complexe situaties zijn of gedoe is over hoofdluis en de bestrijding - denk bijvoorbeeld aan uit de hand lopende ruzies op het schoolplein of kinderen die gepest of buitengesloten worden omdat ze hoofdluis hebben: neem contact op met de GGD/JGZ. 

De jeugdverpleegkundige kan als neutrale partij optreden en beide partijen van informatie en/of advies voorzien.

Contact

Neem contact op met de jeugdverpleegkundige van uw school, via ons bedrijfsbureau.

GGD folder Hoofdluis

Informatie voor ouders waarin staat hoe je kunt behandelen.

Huid - Haar - Hoofdluis NL (versie 2023).pdf

Verschillende documenten die gebruikt kunnen worden in de preventie en bestrijding van hoofdluis

Aftel-kalender voor behandeling
Wat vindt RIVM over preventieve hoofdluismiddelen
Kan een hoofdluis zwemmen?
Hoofdluis op het VO

Moeilijk (te kammen) haar?

Hier zie je een uitleg met duidelijke foto's van de Luizenkliniek over het kammen van (half) lang en/of dik haar.

Nat Kam Methode

Onderzoek ‘Luis thuis?’

Het RIVM deed onderzoek naar het voorkomen van hoofdluis. Er is tussen 2015 en 2017 een groot onderzoek gedaan (Citizen Science onderzoek). In september 2017 en 2018 zijn er steekproeven gedaan onder gezinnen. Uitkomsten van 2015 waren onder meer dat meisjes vaker hoofdluis hebben dan jongens. In 2018 was dat verschil er niet meer. Uit alle onderzoeken komt dat hoofdluis het meeste voorkomt bij kinderen tussen 4 en 12 jaar. Maar bijv. door selfies is er ook meer hoofdluis bij pubers!