Corona in de zorg

Als GGD Gelderland-Midden staan wij instellingen en professionals in de zorg bij met raad en daad. Op deze pagina vind je informatie over corona, contact met onze GGD en hoe wij jou of jouw organisatie kunnen ondersteunen. 

Contact clusterteam GGD Gelderland-Midden

GGD Gelderland-Midden heeft een eigen clusterteam voor corona. Je kunt bij ons clusterteam terecht met coronavragen uit de zorg. Ze zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Bel naar 0800 8446 000 (kies 1) óf mail het clusterteam.

Contact tussen GGD en zorginstelling

Vanaf 1 januari 2023 volstaat het om bij positieve testuitslagen van bewoners of cliënten van zorginstellingen alleen nog de basisgegevens aan de GGD te melden. De basisgegevens bestaan uit geslacht, geboortedatum, postcode en de datum van de testuitslag.

Meldingsplicht corona

Alle specifieke coronamaatregelen voor de bevolking zijn vervallen. Máár voor de zorg blijft de meldingsplicht onveranderd. Corona is nog steeds een meldingsplichtige ziekte in groep A. Dit betekent dat de behandelend arts en het hoofd van het laboratorium al bij het vermoeden van de ziekte dit moet melden bij de GGD.

Voor corona in de huidige epidemie is besloten om de meldingsplicht enkel te laten gelden bij bevestigde coronagevallen. Hiervan is sprake bij een gevalideerde NAAT-test, zoals een PCR of TMA. Of bij een in Nederland gevalideerde antigeen (snel)test afgenomen door of onder toezicht van een zorgprofessional.

Melding doorgeven? Vul het meldformulier bewoner zorginstelling in.

Melding uitbraak luchtweginfecties

Naast de meldingsplicht bij corona is het melden van een uitbraak bij (ernstige) luchtweginfecties ook verplicht. Wil je een melding uitbraak luchtweginfecties doorgeven? Bel naar 0800 8446 000. We zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Mobiele testteam

Nu corona meestal niet meer dan een normale luchtweginfectie veroorzaakt, is GGD Gelderland-Midden gestopt met het mobiele testteam. De GGD neemt niet meer bij zorginstellingen op locatie coronatesten af. Mensen met coronaklachten die medische zorg willen, melden zich bij hun behandelend arts. Die arts bepaalt dan of een coronatest nodig is.