Corona in de zorg

Als GGD Gelderland-Midden staan wij instellingen en professionals in de zorg bij met raad en daad. Hier vind je informatie over testen, contact met onze GGD en hoe wij jou of jouw organisatie kunnen ondersteunen. 

Maak een testafspraak

Contact met het uitbrakenteam GGD Gelderland-Midden

GGD Gelderland-Midden heeft een eigen uitbrakenteam voor corona. Je kunt bij ons uitbrakenteam terecht met coronavragen uit de zorg. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op 0800 844 6000 (kies 1) óf mail het uitbrakenteam.

Contact tussen GGD en zorginstelling

Bij positieve testuitslagen van bewoners of cliënten van zorginstellingen kan de GGD contact opnemen. De GGD vraagt of de zorgstelling al een bron- en contactonderzoek heeft uitgevoerd én of hierbij hulp nodig is.

De zorginstelling voert dus het bron- en contactonderzoek binnen de instelling zelf uit. De zorginstelling maakt onderscheid tussen nauwe en overige contacten. Zowel bij cliënten als bij medewerkers. 

Bron- en contactonderzoek in de zorg

Bij een positieve uitslag in een zorginstelling, komt de melding binnen bij de GGD. De instelling is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek binnen de zorginstelling. De GGD is verantwoordelijk voor het onderzoek buiten de zorginstelling.

Dit geldt zowel bij cliënten als bij medewerkers. Bij cliënten wordt het bron- en contactonderzoek vaak met een contactpersoon afgenomen. Met de ziekenhuizen in onze regio zijn aparte afspraken gemaakt.  

Meldingsplicht

Corona is een meldingsplichtige ziekte in groep A. Dit betekent dat de behandelend arts of het hoofd van het laboratorium al bij het vermoeden van de ziekte dit moet melden bij de GGD.

Voor corona in de huidige epidemie is besloten om de meldingsplicht enkel te laten gelden bij bevestigde coronagevallen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een gevalideerde PCR-test of een in Nederland gevalideerde antigeen (snel)test. Lees meer over de meldingsplicht infectieziekten.

Mobiele testteam

GGD Gelderland-Midden neemt als het nodig is bij zorginstellingen op locatie PCR-testen af. Zorginstellingen die dat willen, kunnen contact opnemen met ons. In overleg met het uitbrakenteam wordt een afspraak gemaakt. Het mobiele testteam test bewoners of cliënten dan op locatie.