Corona in het onderwijs

In de kinderopvang en het onderwijs gelden de algemene adviezen om verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Deze adviezen gelden nu de gevolgen van het coronavirus minder ingrijpend zijn. Meestal veroorzaakt corona slechts een normale luchtweginfectie. Daarom is een (zelf)test bij klachten niet meer nodig. Net als in isolatie gaan bij corona.

Richtlijnen bij luchtwegklachten als corona

Voor corona gelden richtlijnen die ook voor luchtwegvirussen als de griep en verkoudheid gelden. Dankzij deze richtlijnen beschermen we ook mensen met een kwetsbare gezondheid. Gebruik het gezonde verstand bij klachten als hoesten, niezen, keelpijn of een loopneus. De richtlijnen zijn:

  • Ben je ziek? Blijf thuis
  • Lichte klachten? Overleg of je thuis kunt werken
  • Klachten? Vermijd fysiek contact met mensen die extra kwetsbaar zijn bij een luchtweginfectie
  • Was vaak en goed je handen. En hoest en nies in je elleboog
  • Zorg voor een goed geventileerde binnenruimte

Zelftest in het onderwijs

Het advies om zelftest te doen bij coronaklachten is vervallen, ook in het onderwijs. De overheid is om die reden gestopt met het verspreiden van gratis zelftesten naar scholen.

Opleving van het coronavirus: wat nu?

De insteek is altijd dat jongeren en kinderen naar school en de kinderopvang kunnen, ook bij een eventuele opleving van corona. Om besmettingen te beperken, zijn er - van licht tot zwaar - 4 fases met maatregelen voor alle onderwijssectoren en de kinderopvang. Scholen, instellingen en kinderopvang hebben voor hun eigen locaties zelf draaiboeken gemaakt. Benieuwd naar de 4 fasen? Bekijk de coronamaatregelen.

Contact met GGD Gelderland-Midden

Je kunt bij GGD Gelderland-Midden terecht met coronavragen over het onderwijs. We zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 0800 8446 000. Ook kun je ons mailen. Gebruik dan: 'school: naam van de school' als onderwerp.

Meer informatie voor onderwijs en kinderopvang