Corona in het onderwijs

Het coronavirus heeft ook impact op het onderwijs en de kinderopvang. Vanuit GGD Gelderland-Midden staan we jou als professional bij met raad en daad. Hier vind je informatie over met voorrang testen, contact met onze GGD en wanneer leerlingen wel en niet naar school mogen.

Maak een afspraak als onderwijsprofessional

Voor een testafspraak met voorrang

Contact met scholenteam GGD Gelderland-Midden

GGD Gelderland-Midden heeft een eigen corona scholenteam. Je kunt bij ons scholenteam terecht met coronavragen over het onderwijs. Het scholenteam geeft adviezen bij leerlingen en/of docenten met een positieve uitslag op school. En ondersteuning over wat je kunt communiceren naar ouders. 

Ons scholenteam is 7 dagen per week telefonisch bereikbaar via 0800 8446 000 (kies 1). Ook kun je het scholenteam mailen. Gebruik dan: 'school: naam van uw school' als onderwerp. Let op: het telefoonnummer is alleen voor onderwijsinstellingen en de kinderopvang. 

  Bereikbaarheid
Maandag 07.00 - 19.00 uur
Dinsdag 07.00 - 19.00 uur
Woensdag 07.00 - 19.00 uur
Donderdag 07.00 - 19.00 uur
Vrijdag 07.00 - 17.00 uur
Zaterdag  09.00 - 17.00 uur
Zondag 09.00 - 19.00 uur

 

Corona en het basisonderwijs

Het RIVM maakt onderscheid tussen kinderen die naar de kinderopvang gaan en die naar de basisschool gaan. Hiervoor gelden verschillende adviezen: 

Basisschool: voor kinderen op de basisschool gelden dezelfde regels als voor oudere kinderen en volwassenen. Dit betekent: thuisblijven en testen bij coronaklachten, ook als je kind alleen verkouden is (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Heeft je kind ook koorts en/of is het benauwd? Dan blijven het kind én alle huisgenoten thuis. Dit hoeft niet als je kind alleen af en toe hoest of bekend is met chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts.

Kinderdagopvang: kinderen tot 4 jaar met alleen verkoudheidsklachten mogen wel naar de kinderopvang. Gaan de klachten gepaard met benauwdheid en/of koorts? Dan blijven je kind én alle huisgenoten thuis.

Zijn er één of meerdere besmettingen op jouw basisschool of kinderopvang? Neem contact op met ons. Dan kijken we samen naar de best passende maatregelen.

Covid Kids: quarantaine en testen op een speelse manier uitgelegd voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Covid Kids: dit komt er kijken bij quarantaine

We hebben iets leuks en nieuws gemaakt om kinderen op de basisschool het belang en de regels van quarantaine uit te leggen. Want ook een kind onder de 12 die contact heeft gehad met iemand met corona, gaat in quarantaine. Maar hoe leg je de leefregels en het belang van quarantaine aan een kind goed uit?

Corona en het voortgezet onderwijs

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Zij houden op school wel 1,5 meter afstand van volwassen. Bij een positief geteste leerlingen of medewerker kan dit in de praktijk tot vragen leiden. Wie geldt als een nauw contact? Hoe zit het met quarantaine? En wat zijn de gevolgen voor het onderwijs?

Ons scholenteam ondersteunt bij al deze vragen. Zodat er een weloverwogen beslissing wordt genomen. Zijn er één of meerdere besmettingen op jouw school? Neem dan contact met ons. Samen kijken we naar de best passende maatregelen voor op school. 

Corona en het beroepsonderwijs en hoger onderwijs 

In het mbo, hbo en wo wordt zoveel mogelijk onderwijs op afstand óf in kleine groepjes les gegeven. Deze onderwijslocaties zijn beperkt open. Er is een groot verschil tussen de richtlijnen voor het beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (hbo en wo). 

Zijn er op jouw school vragen over corona? Neem dan contact op met ons scholenteam. Van hen krijg je antwoorden op vragen over besmette studenten en medewerkers. En adviezen over de best passende maatregelen.