Corona in het onderwijs

Het coronavirus heeft ook impact op het onderwijs en de kinderopvang. Vanuit GGD Gelderland-Midden staan we jou als professional bij met raad en daad. Met informatie over testen, wanneer leerlingen wel en niet naar school mogen en contact met onze GGD.

Zelftest in het onderwijs

Onderwijsprofessionals blijven thuis bij verkoudheids- of coronaklachten en doen een zelftest. Bij een positieve zelftest gaan ze in isolatie. De Quarantaine Check is een handig hulpmiddel om te zien wanneer de isolatie erop zit.

Positief geteste leerling of medewerker: wat nu?

Wat als op je school of kinderopvang een leerling of medewerker positief is getest op corona? Als leerlingen en ouders meer willen weten, dan kun je deze informatiebrief sturen: 

Brief voor leerlingen en ouders

Contact met GGD Gelderland-Midden

Je kunt bij GGD Gelderland-Midden terecht met coronavragen over het onderwijs. Onze professionals geven je adviezen bij leerlingen en/of docenten met een positieve uitslag op school. En ondersteuning over wat je kunt communiceren naar ouders. Ook kun je ouders en leerlingen met vragen naar ons doorsturen.

We zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 0800 8446 000. Ook kun je ons mailen. Gebruik dan: 'school: naam van de school' als onderwerp.

Corona en basisonderwijs en kinderdagopvang

Het RIVM maakt onderscheid tussen kinderen tot en vanaf 4 jaar. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar mogen bij milde coronaklachten naar de kinderopvang als ze geen nauw contact zijn van iemand met corona. Ze blijven thuis als ze naast verkoudheidsklachten ook koorts hebben, benauwd zijn en/of regelmatig hoesten.

Kinderen vanaf 4 jaar doen bij coronaklachten een (zelf)test en blijven thuis. Is die test positief? Dan gaan kinderen in isolatie en blijven ze thuis. 

Mag een kind naar de opvang of basisschool? Bekijk de Boink beslisboom.

Corona en het voortgezet onderwijs

In het onderwijs is het afstand houden afgeschaft. Blijf elkaar onderling wel de ruimte geven. Bij een positief geteste leerling of medewerker kan dit in de praktijk tot vragen leiden. Wie geldt als een nauw contact? Hoe zit het met quarantaine? En wat zijn de gevolgen voor het onderwijs?

GGD Gelderland-Midden ondersteunt bij al deze vragen. Zodat er een weloverwogen beslissing wordt genomen. Dus wil je meer weten bij oplopende besmettingen of is er onrust op jouw school? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kijken we naar de best passende maatregelen voor op school.

Corona en het beroepsonderwijs en hoger onderwijs 

Ook in het mbo, hbo en wo is het afstand houden afgeschaft. Blijf elkaar onderling wel de ruimte geven. Zijn er op jouw school vragen over corona? Neem dan contact op met GGD Gelderland-Midden. Van ons krijg je antwoorden op vragen bij besmette studenten en medewerkers. En adviezen over de best passende maatregelen.