Medisch professionals

De GGD biedt hulp en advies aan kwetsbare groepen en adviseert en ondersteunt professionals op het gebied van seksuele gezondheid. 

 

Aanvullende seksuele gezondheidszorg

Vanuit deze regeling kunnen de volgende risicogroepen naar de GGD voor gratis en anonieme seksuele gezondheidszorg:

  • Mannen die seks hebben met mannen
  • Personen die via bron- en contactopsporing gewaarschuwd zijn voor een soa
  • Personen met klachten die wijzen op een soa
  • Personen jonger dan 25 jaar
  • Personen uit een soa-endemisch gebied (Suriname, Nederlandse Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Azië, Oost-Europa)
  • Sekswerkers
  • Personen met een partner uit de doelgroep MSM (mannen die seks hebben met mannen) of soa-endemisch gebied

Niet alle mensen uit deze risicogroepen behoren tot onze doelgroep. Per patiënt wordt een afweging gemaakt of hij/zij in aanmerking komt en of we voldoende plek hebben. Wanneer je jouw patiënt wijst op het (gratis) testen bij de GGD, dan bestaat de mogelijkheid dat deze wordt terugverwezen. 

Ondersteuning voor medisch professionals

Ben je huisarts of een andere professional en wil je intercollegiaal overleg over een soa-behandeling of partnerwaarschuwing? Ook wanneer er onrust is binnen jouw zorginstelling over hiv, kan de soapoli ondersteunen in het wegnemen van de onrust. Neem contact met ons op via 088 355 53 32. 

Ben je huisarts en wil je meer weten over het bespreekbaar maken van soa en seksualiteit in jouw huisartspraktijk? Kijk dan op sekshag.nhg.org 
Is er sprake van seksueel geweld / risico op hiv/hepatitis b of zwangerschap en wil je hier over overleggen? Dan kun je bellen met de GGD (088 355 53 32) of kijk hier.

PrEP 

De GGD biedt de hiv-preventiepil en bijbehorende zorg aan homo- en biseksuele mannen en transgenders met een verhoogd risico op hiv. Deze zorg is beperkt beschikbaar. Er is sprake van een wachtlijst. Door middel van een goede selectie verlenen wij deze zorg aan diegene die deze het hardst nodig hebben. Het kan dus zijn dat cliënten ook bij de huisarts informeren over PrEP zorg. Als huisarts kun je er zelf voor kiezen om deze zorg te verlenen. 

Jaarcijfers soa-poli

Jaarlijks registreert de GGD hoeveel mensen er op consult zijn geweest, hoeveel een of meer soa’s hadden en bij welke risicogroepen de meeste soa’s worden gevonden. 
Een aantal interessante cijfers van 2021: 

  • 2828 consulten
  • Bij 19,5% werd 1 of meerdere soa’s gevonden
  • 10% van onze gesprekken in het sense-spreekuur voor jongeren gingen over seksueel geweld.

Alle gegevens zijn terug te vinden in de jaarlijkse thermometer seksuele gezondheid van onze GGD. Naast cijfers komen hier ook een aantal inhoudelijke onderwerpen aan bod. 
 

Contact met afdeling Seksuele Gezondheid

088 355 53 32Telefooonnummer voor professionals