Waarschuwingsniveau Ebola omhoog

Momenteel speelt in enkele regio’s in Oeganda een ebola-uitbraak. Reizigers en zorgprofessionals worden bij terugkomende reizigers uit Oeganda gevraagd alert te zijn op klachten die kunnen passen bij ebola. Waar nodig wordt diagnostiek ingezet ter uitsluiting of bevestiging. Ondanks de uitbraak, blijft de kans op ebola in Nederland echter zeer klein.

Uitbraak Oeganda

Op 20 september 2022 meldde de WHO en Oegandese ministerie van Volksgezondheid dat er sprake was van een ebola-uitbraak. Op 13 oktober 2022 was bij 54 mensen ebola vastgesteld, waarvan 19 mensen zijn overleden. Daarnaast waren 20 mensen overleden voordat diagnostiek kon worden ingezet. In totaal waren er meer dan 1000 contacten geïdentificeerd.

De uitbraak begon in de districten Mubende, Bunyangabu, Kyegegwa, Kasanda en Kagadi. Voornamelijk in de regio Bunyangabu komen toeristen die Oeganda bezoeken. Een actueel overzicht van de aantallen en getroffen regio’s is te vinden op de website van het RIVM.

Buiten Oeganda zijn nog geen cases gemeld.

Risico-inschatting voor Nederland: Fase 2

Het Centrum Infectieziektebestrijding en Platform Preparatie A-ziekten hebben de situatie op 11 oktober 2022 beoordeeld als fase 2. Dit betekent de kans op een importgeval van ebola in Nederland zeer klein is, maar wel realistisch dat een patiënt komend uit het gebied zich presenteert. Dit vanwege het vliegverkeer tussen Oeganda en Nederland en toerisme in de getroffen gebieden. 

Klachten en verspreiding

Ebola is een virale hemorragische koorts waar mensen ernstig ziek van worden. De ziekte begint vaak met koorts en algehele malaise, maar kan overgaan tot bloedingen in het lichaam. Bij eerdere uitbraken in Afrika is de mortaliteit ongeveer 50%. 

Transmissie van ebola vindt plaats via direct fysiek contact met besmette personen of dieren, of via lichamen van aan ebola overleden personen of dieren en hun lichaamsvloeistoffen. 

Hoe te handelen bij een verdenking op ebola?

Benieuwd of een patiënt mogelijk voldoet aan de casusdefinitie? Overleg dit dan zo spoedig mogelijk met een internist-infectioloog of de arts infectieziektebestrijding van de GGD. Volg hierbij het stappenplan van de LCI. Wanneer een patiënt voldoet aan de casusdefinitie en getest wordt, meld dit dan bij de GGD.

Reisadvies

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft een negatief reisadvies voor niet-noodzakelijke reizen afgegeven voor de getroffen districten. Patiënten die toch naar Oeganda gaan? Verwijs dan naar de informatie en adviezen over de huidige situatie op de RIVM-website.