Influenza- en norovirus

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat er de afgelopen jaren nauwelijks norovirus en influenzavirus uitbraken waren. Nu de maatregelen zijn afgeschaald, zie je het aantal uitbraken weer toenemen. Wees hier alert op en weet hoe je de verspreiding van deze virussen kan voorkomen met de gebruik van de juiste beschermende maatregelen.
 

Elke bacterie of virus heeft een eigen manier van verspreiden. Maatregelen tegen het ene micro-organisme helpen niet automatisch tegen het andere micro-organisme. Norovirus bevindt zich in de darmen, veroorzaakt diarree en verspreidt zich ook via besmet sanitair. Dat geldt niet voor influenzavirus. Dit virus zit voornamelijk in de luchtwegen en wordt verspreid via hoesten. Bij norovirus zijn ook varianten die gepaard gaan met veel braken. In de aerosolen die ontstaan bij braken zitten dan ook virusdeeltjes. Staat er dan voedsel op tafel? Gooi dit weg, er zijn maar een paar virusdeeltjes nodig om ziek te worden.
 
Hou je altijd aan de basismaatregelen: handhygiëne blijft altijd belangrijk. Daarnaast zijn er vaak ook andere maatregelen nodig zoals schorten, handschoenen of mondneusmasker. Kijk voor de juiste persoonlijke beschermingsmaatregelen in de protocollen van je instelling. Neem voor adviezen op maat contact op met je Deskundige Infectiepreventie of met de GGD.

Kijk ook eens op deze site voor extra praktische tips bij een norovirusuitbraak:
9 praktische tips bij buikgriep (norovirus) | Kennisplein Zorg voor Beter