25.000 mensen per jaar sterven aan een resistente bacterie
9-4-2025In Europa sterven 25.000 mensen per jaar aan een resistente bacterie. Zonder het actief verminderen van infecties en antibioticagebruik gaat dit aantal verder oplopen.
Hier vind je nieuws over infectieziekten en infectiepreventie in Gelderland-Midden.
In Europa sterven 25.000 mensen per jaar aan een resistente bacterie. Zonder het actief verminderen van infecties en antibioticagebruik gaat dit aantal verder oplopen.
Scabiës wordt gesteld op basis van klinisch beeld. Hiervoor is een ervaren oog nodig. De diagnose kan worden ondersteund met dermatoscoop en/of microscopie. Alleen zijn die vaak niet aanwezig op locaties binnen de VVT-sector. Een PCR-test kan dan uitkomst bieden.
Een nieuw pneumokokkenvaccin zit vanaf 2025 in het vaccinatieprogramma voor zestigplussers. Het vaccin draagt de naam PCV20 (Apexxnar). Het is effectiever dan het vorige vaccin (Pneumovax 23), beschermt langer en wordt daarom maar eenmalig gegeven.
Het vaccin tegen gordelroos is momenteel veel in het nieuws. Dat vaccins is ook wel bekend onder de naam Shingrix. In dit bericht ontdek je meer over gordelroos en de vaccinatie.
Het seizoen van uitbraken van griep, corona en andere ziekteverwekkers is begonnen. Zijn er op één afdeling meerdere cliënten ziek? Meld de uitbraak zo snel mogelijk aan de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD.
Een uitbraak met BRMO (Bijzonder resistent micro-organismen) in een zorginstelling is vervelend en belastend. Niet alle zorginstellingen weten dat ze voor een uitbraak melden een vergoeding krijgen.
Een aantal adviezen in de WIP-richtlijn Norovirus zijn verouderd en daarom aangepast. Weten wat er is veranderd? Lees hieronder de belangrijkste aanpassingen.
Benieuwd wat het respiratoir syncytieel virus (RSV) is? In dit artikel lees je meer informatie over RSV. Na uitleg over het virus zelf, volgt specifieke informatie over het (op maat) vaccineren van ouderen tegen RSV.
Zes miljoen mensen hebben weer een uitnodiging gehad om de griepprik te halen. De helft van deze mensen gaat de prik niet halen.
In Nederland zijn er uitbraken van zogenoemde kinderziektes, zoals kinkhoest en bof. Kunnen ouderen eigenlijk ook ziek worden van kinderziektes? Bekijk het overzicht.