Let bij een ziekenhuisopname in het buitenland op MRSA

Heb je tijdens je vakantie als zorgmedewerker in een buitenlands ziekenhuis gelegen? Overleg vóórdat je weer aan het werk gaat met je werkgever of je getest moet worden op MRSA. 

Veel MRSA in buitenlandse ziekenhuizen

Ben je lekker op vakantie, loop je door een mooi Italiaans dorpje en glij je uit over een gladde stoep. Voor je het weet lig je in het plaatselijke ziekenhuis met een gebroken enkel en word je geopereerd. Of je hebt de hele dag in de hete zon gelegen op een strandbedje in Turkije en komt door uitdroging en een zonnesteek in het ziekenhuis terecht. Daar blijf je een nachtje ter observatie en krijg je een infuus. 

Na terugkomst ga je voor controle met je gebroken enkel naar het ziekenhuis en word je gecontroleerd op een besmetting/dragerschap met MRSA. Máár in het tweede geval ga je na terugkomst gewoon weer aan het werk. En daarin schuilt een risico. In buitenlandse ziekenhuizen komt veel MRSA voor. 

Als jij tijdens je opname besmet/drager bent geworden, kun je tijdens je werk in de zorg deze bacterie overdragen. Kwetsbare ouderen, cliënten waarvoor je zorgt kunnen dan besmet raken en mogelijk een ontsteking ontwikkelen die moeilijk te behandelen is.