Vaccinaties voor ouderen
21-6-2023Ouderen (60+) lopen meer kans op infecties en kunnen er ernstiger ziek van worden. Door vaccinatie kunnen een aantal infectieziekten voorkomen worden of minder ernstig verlopen.
Hier vind je nieuws over infectieziekten en infectiepreventie in Gelderland-Midden.
Ouderen (60+) lopen meer kans op infecties en kunnen er ernstiger ziek van worden. Door vaccinatie kunnen een aantal infectieziekten voorkomen worden of minder ernstig verlopen.
Er zijn tegenwoordig middelen die schoonmaken en desinfecteren in één handeling met dezelfde betrouwbaarheid. Deze middelen geven geen schadelijke bijwerkingen voor de medewerker tijdens het gebruik. Ze zijn er op verschillende basis, bijvoorbeeld waterstofperoxide of glutaaraldehyde.
De A-status van het COVID-19 virus is komen te vervallen.
Als je in de zorg werkt, moet je er natuurlijk schoon, netjes en goed verzorgd uitzien. Dat is wel zo prettig voor jezelf, de cliënten en je collega’s. Maar het is ook van belang in het kader van infectiepreventie.
Heb je tijdens je vakantie in een buitenlands ziekenhuis gelegen? Overleg dan met je werkgever of je getest moet worden op MRSA, voordat je weer aan het werk gaat.
Door klimaatverandering hebben we steeds vaker warme zomers. En hitte veroorzaakt gezondheidsproblemen, vooral bij ouderen en zieken. Van hoofdpijn en vermoeidheid tot ademhalingsklachten, hartfalen en sterfte.
Het najaar en de winter zijn seizoenen waarin veel infecties zich snel kunnen verspreiden. We zijn veel binnen, hebben meer sociale contacten (zeker rond de feestdagen) en ventileren een stuk minder. Niet alleen luchtweginfecties, maar ook buikgriepinfecties komen in deze periode meer voor, zo laten meldingscijfers van de GGD en landelijke bronnen zien.
De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat er de afgelopen jaren nauwelijks norovirus en influenzavirus uitbraken waren. Nu de maatregelen zijn afgeschaald, zie je het aantal uitbraken weer toenemen. Wees hier alert op en weet hoe je de verspreiding van deze virussen kan voorkomen met de gebruik van de juiste beschermende maatregelen.
Bepaalde groepen in de bevolking zijn extra kwetsbaar voor infectieziekten. In instellingen waar deze mensen voor één of meerdere dagdelen verblijven of samenkomen, is soms vroegtijdig een ongewoon aantal zieken op te merken. Bijvoorbeeld wanneer 1/5 deel van de groep in een week tijd last heeft van maag-darmklachten. Door hiervan een melding te maken bij de GGD kunnen wij in een vroeg stadium meedenken en de ernst van de situatie beoordelen. Deze melding heet een artikel 26-melding.
Er wordt dit jaar meer scabiës gezien dan eerdere jaren. Mensen met een verminderde afweer of lichamelijke beperking hebben een verhoogde kans op een ernstig beloop. Wanneer meerdere mensen dicht op elkaar wonen, bijvoorbeeld bij een zorginstelling, is een risico voor snellere verspreiding. Maar wat moet je nu eigenlijk doen als er een geval van scabiës is binnen de instelling?