Risico's op infectieziekten na buitenlandreis: rol van de GGD

Veel mensen maken een afspraak bij de afdeling reizigers van de GGD om voorbereid op reis te gaan. Verschillende vaccinaties worden toegediend, zoals tegen hepatitis A, tetanus (DTP), mazelen, gele koorts en rabiës. Ook worden recepten voorgeschreven voor malariaprofylaxe. Maar wat is de rol van de GGD na een buitenlandreis?

Geen diagnostiek tropenziekten

Soms komen mensen terug van een reis met gezondheidsklachten. De GGD beoordeelt deze klachten niet en verwijst naar de eigen huisarts voor beoordeling en eventueel diagnostiek. De GGD voert geen diagnostiek uit op tropenziekten.

Meldingsplichtige ziekten

Wordt na een buitenlandreis malaria, leptospirose of een andere meldingsplichtige ziekte vastgesteld, dan ontvangt Infectieziektebestrijding van de GGD hiervan een melding. De GGD neemt dan contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd en met de patiënt.  

Beoordeling risico rabiës

Risico op rabiës is er bij mensen die terugkeren van een buitenlandse reis en daar gekrabt, gebeten of gelikt zijn door een dier, zoals een hond, kat of aap. Dat geldt ook voor een incident met een vleermuis in binnen- of buitenland. 

Krijg je als huisarts zo’n incident? Overleg dan met de arts infectieziektebestrijding van de GGD om te beoordelen of een PEP-behandeling nodig is.

Naast rabiësvaccinaties zijn er soms ook Menselijk Anti Rabiës Immunoglobuline nodig. Die worden besteld bij het DVP (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s) in overleg met het LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding).  

Contact over infectieziekten

Wil je overleg? Bel binnen kantooruren naar 088 355 54 93. Bel buiten kantooruren via 088 061 16 72. Vraag naar de dienstdoende arts infectieziekten.