RVP eenmalig uitgebreid met HPV-vaccinatie

Dit jaar is het RVP eenmalig uitgebreid met een HPV-vaccinatie. De doelgroep voor deze campagne zijn jongeren geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 (tussen 18 en 27 jaar). 

Door de publiciteit rondom deze campagne zijn er bij de GGD meer aanvragen voor dit vaccin binnen gekomen van klanten die buiten deze doelgroep vallen.

De HPV-vaccinatie valt onder het vaccinaties-op-maat programma (deze vaccinaties zijn niet standaard op voorraad). Voordat de vaccins besteld worden is er eerst een telefonisch consult met een verpleegkundige. In dit consult krijgen mensen informatie over het vaccin en de bijbehorende kosten. Voor huidige tarieven zie Tarieven per GGD | GGD Reisvaccinaties.
Als klanten ervoor kiezen om zich te laten vaccineren zijn de opties Gardasil 9 en Cervarix. Beide vaccinaties volgen standaard het schema van 2 vaccinaties op maand 0 en 6, voor bepaalde risicogroepen geldt een schema van 3 vaccinaties. Gardasil 9 bevat bescherming tegen 9 typen HPV, waaronder de typen die genitale wratten veroorzaken. Cervarix biedt bescherming tegen 2 typen HPV.