Start keuzehulpgesprekken onbedoelde zwangerschap

Afdeling Seksuele Gezondheid GGD Gelderland-Midden is gestart met gratis en anonieme keuzehulpgesprekken bij onbedoelde zwangerschap. Onze keuzehulpverleners zijn getraind door FIOM en staan geregistreerd in het Landelijk Beroepsregister Keuzehulp. 

Onbedoeld zwanger

Elk jaar worden veel vrouwen onbedoeld zwanger. Een onbedoelde zwangerschap is een zwangerschap die ongepland is. Dit betekent niet altijd dat deze zwangerschap ook ongewenst is. Een onbedoelde zwangerschap kan bij vrouwen van verschillende leeftijden voorkomen en een ingrijpende en emotionele gebeurtenis zijn. 

Verschillende keuzemogelijkheden

Een vrouw die onbedoeld en/of ongewenst zwanger is, kan verschillende keuzes maken: 

  • De zwangerschap voortzetten en zelf het kind opvoeden
  • De zwangerschap voortzetten en het kind laten opvoeden door een ander (familie, pleegzorg of adoptie)
  • De zwangerschap afbreken

Het keuzehulpgesprek

Een vrouw die onbedoeld zwanger is, kan zich heel onzeker voelen over het maken van een keuze. Voor het maken van een weloverwogen keuze is het belangrijk om te weten welke opties er zijn. Het kan helpend zijn om een gesprek te voeren met een hulpverlener. 

De hulpverlener helpt om de keuzemogelijkheden in kaart te brengen. Het doel van het keuzehulpgesprek is om het vermogen van onbedoeld zwangere vrouwen te vergroten om hun situatie te overzien en te beoordelen. 

Zo kunnen vrouwen de verschillende mogelijkheden evalueren en met volledige informatie een weloverwogen beslissing nemen. Een hulpverlener geeft geen advies. De zwangere vrouw moet de keuze zelf maken. Een keuzehulpgesprek is gratis en kan anoniem. 

Iemand doorverwijzen?

Meer lezen of iemand doorverwijzen voor een gesprek? Bekijk keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap