Werk je met een telefoon? Houd hem schoon    

Bij gebruik van een smartphone of tablet heeft handhygiëne grote prioriteit. Reinig zowel voor als na het gebruik je handen goed. Hierbij 3 tips voor als je werkt met een telefoon of tablet.

Telefoon besmettingsbron voor infecties

Spullen die je vaak aanraakt, zoals een telefoon, kunnen een besmettingsbron vormen voor infecties. Dat komt omdat je een micro-organisme oppikt met je handen en deze overbrengt naar andere materialen en/of mensen. Een besmetting kan bij iemand leiden tot een infectie. Hierbij vermeerderen de micro-organismen zich en veroorzaken ze een afweerreactie in het lichaam. Iemand wordt dan ziek.  

Je kan ook besmet zijn zonder dat je ziek bent. Zo kan je zonder dit in de gaten te hebben een micro-organisme verspreiden naar anderen. Dat is een risico voor je collega’s en cliënten. 

3 tips voor werken met een telefoon

  1. Neem de telefoon zoveel mogelijk aan met schone handen 
    Trek eventuele handschoenen uit. Heb je de telefoon toch met werkhanden aangeraakt? Maak hem dan schoon bijvoorbeeld met een schoonmaakdoekje voor beeldschermen  
     
  2. Stop een telefoon nooit direct na gebruik terug in je zak 
    Leg de telefoon bijvoorbeeld eerst op tafel. Stop de telefoon pas in je zak nadat je hem hebt schoongemaakt
     
  3. Neem een telefoon of tablet niet mee naar een cliënt waarbij extra infectiepreventiemaatregelen nodig zijn 
    Bijvoorbeeld bij een besmetting met het norovirus of MRSA

Ga naast bovenstaande tips met je team in gesprek over hygiënisch gebruik van telefoons en tablets. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je bij de aanvang van je dienst zelf je telefoon/tablet schoonmaakt. Dan weet je zeker dat je de dienst met een schone tablet/telefoon begint. 

Meer over hygiënisch werken met je telefoon

Wil je meer lezen over hygiënisch werken met je telefoon?

Bekijk deze 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik