Deze site maakt gebruik van cookies.
Meer gonorroe bij heteroseksuelen
In 2022 is er door het RIVM een toename gemeld van het aantal gonorroe-infecties onder heteroseksuele vrouwen bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG).
Het percentage jonge vrouwen met een positieve test nam toe tot 3,5% (stijging 75%) in december. Ook onder heteroseksuele mannen was een stijging te zien (stijging 58%). De diagnose werd relatief vaker gesteld bij jongeren (1).
De stijging van gonorroe onder heteroseksuele vrouwen en mannen lijkt in 2023 ook door te zetten. Het is onbekend wat de oorzaak is van de huidige stijging.
In het algemeen komt gonorroe het meest voor bij: mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen met wisselende sekspartners (>3 partners in de afgelopen 6 maanden).
Testbeleid en behandeling
In het testbeleid is het goed om rekening te houden met deze trend en vaker te testen op gonorroe onder jongeren. Daarbij is het ook goed om mee te nemen dat vrouwen veel minder vaak klachten hebben dan mannen. Vrouwen in 40-70% van de gevallen, mannen in 90% van de gevallen (2). Ook is goede partnerwaarschuwing van belang.
Zoals in de vorige nieuwsbrief beschreven kiezen GGD’en landelijk ervoor om alle gonorroe-infecties te behandelen met eenmalig 1000 mg ceftriaxon, omdat ceftriaxon 500 mg momenteel niet leverbaar is (3).
Bronnen:
1. GGD’en voeren weer meer soa-consulten uit dan voor COVID-19 | RIVM
2. Gonorroe | LCI richtlijnen (rivm.nl)
3. Actueel PrEP en meer over seksuele gezondheid | GGD voor Professionals - Gelderland-Midden (ggdgm.nl)