Advies, training en voorlichting

Seksuele gezondheid is een veelbesproken en belangrijk thema. De GGD adviseert en ondersteunt professionals, waaronder docenten, jongerenwerkers en jeugdzorgprofessionals, op verschillende manieren bij dit thema. Wij bieden ondersteuning bij het vormgeven van relationele en seksuele vorming op school en het opstellen van seksualiteitsbeleid. Daarnaast geven wij ook inhoudelijk advies bij signalen over seksuele gezondheid, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag of tienerzwangerschappen. 

Lesgeven in de Liefde

Deze workshop is gericht op het bespreekbaar maken van seksualiteit in de klas. Er is aandacht voor de invloed van eigen achtergrond en omgaan met moeilijke situaties in de klas. Ook delen we de laatste kennis over seksuele ontwikkeling. Ten slotte krijg je kort informatie over de verschillende lesmaterialen.

Trainingen over het werken met specifieke lesmethoden:

Vlaggensysteem

Het vlaggensysteem stimuleert gezond seksueel gedrag en draagt bij aan het voorkomen en terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren. 

 • Workshop Vlaggensysteem
  • De eerstvolgende workshop is woensdagmiddag 22 september. Klik hier voor meer informatie. Of meld je aan door een mail te sturen naar soasense@vggm.nl.
 • Basistraining Vlaggensysteem
  • De eerstvolgende basistraining is dinsdag 23 november in Zwolle. Meld je alvast door een mail te sturen naar soasense@vggm.nl.
 • Op verzoek specifieke onderwerpen zoals sexting. 

Zo werkt het

Je kunt een afspraak maken voor een oriënterend gesprek of een advies op maat. Neem hiervoor contact met ons op via soasense@vggm.nl of 088 355 53 32.

Voorlichting in de klas 

De GGD biedt voorlichting aan doelgroepen over seksuele gezondheid en relationele en seksuele vorming. Hierbij hebben we aandacht voor thema’s als liefde en relaties, lichamelijke ontwikkeling, seksuele ontwikkeling, grenzen en weerbaarheid, veilig vrijen, anticonceptie en social media. 

 • Flitsbezoeken (voor scholen)
  • Een verpleegkundige van de GGD gaat naar alle klassen en vertelt in 15 minuten over het spreekuur van de GGD en sense.info. Er is kort aandacht voor veilig vrijen. 
 • Voorlichting
  • Een verpleegkundige van de GGD verzorgt een voorlichting van één (les)uur over één van de eerder genoemde thema’s. 
 • Excursie naar de GGD
  • Jongeren komen in kleine groepjes naar de GGD en krijgen een rondleiding op de soa poli. Er is aandacht voor veilig vrijen, soatest en sense.info. 
 • Ouderbijeenkomst

Een medewerker van de GGD vertelt over seksuele ontwikkeling & opvoeding. 
Wij werken samen met verschillende partners. In sommige gevallen zullen wij naar hen doorverwijzen. 

Zo werkt het:

Je kunt een afspraak maken voor een oriënterend gesprek of advies op maat. Wij vragen daarbij altijd op welke manier je school al aandacht besteedt aan dit thema, zodat de voorlichting geen losstaande activiteit is. Neem contact met ons op via soasense@vggm.nl of 088 355 53 32.

Lesmateriaal

Onderstaande menukaarten geven een overzicht van de landelijke en lokale (gast)lessen, trainingen  en materialen die beschikbaar zijn. De meeste materialen zijn ook gratis bij ons te leen. Ook verstrekken wij gratis promotiemateriaal voor het spreekuur seksuele gezondheid en sense. 

Menukaart liefdevolle relaties en weerbaarheid (jeugd- en jongerenwerk)
Menukaart liefdevolle relaties en weerbaarheid (MBO)
Menukaart liefdevolle relaties en weerbaarheid (V(S)O & PRO)
Menukaart liefdevolle relaties en weerbaarheid (Basisonderwijs)

Les(s) & More

 1. Lessenserie, gegeven door getrainde docenten
 2. Gezondheidsvragenlijst
 3. Spreekuur (JGZ en seksuele gezondheid) op school.

Wij helpen je graag met het opstarten van een interventie! Neem contact met ons op via soasense@vggm.nl / 088 355 53 32

Nieuwsbrieven

Vanuit de afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD verschijnen een paar keer per jaar nieuwsbrieven. In deze nieuwsbrieven lees feiten en cijfers, leuke weetjes, tips over voorlichtingsmateriaal en oproepen voor deelname aan acties van de GGD.