Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap is een vrijwillig preventief programma dat bestaat uit gemiddeld drie prenatale en zes postnatale bezoeken door de Stevig Ouderschap-verpleegkundige van GGD Gelderland-Midden. Samen met de (aanstaande) kwetsbare, jonge moeder of ouders wordt gewerkt aan de veiligheid, opvoeding en ontwikkeling van moeder èn kind.

Deze preventieve methode is voor (aanstaande) ouders met een verhoogd risico op opvoedingsproblematiek: ouders die weinig steun ervaren vanuit hun directe omgeving, onzeker zijn over het ouderschap of een belaste jeugd hebben gehad. Ook ouders die niet kunnen of willen starten met Voorzorg kunnen baat hebben bij deze ondersteuning.

Als zij wil, kun je de aanstaande moeder aanmelden vanaf 12 weken zwangerschap. Wij kunnen starten met het Stevig Ouderschap-programma totdat het kind zes maanden oud is.

Bij twijfel kun je altijd aanmelden. De Stevig Ouderschap-verpleegkundige zal met de (aanstaande) ouder(s) de mogelijkheid van deelname bespreken, of samen zoeken naar een andere passende interventie.

De aanmeldcriteria

De (aanstaande) ouder komt in aanmerking voor Stevig Ouderschap als de ouder:

  • behoefte heeft aan extra ondersteuning;
  • bereid is tot deelname; 
  • aangemeld wordt vanaf 12 weken zwangerschap of tot het kind een half jaar oud is; 
  • de Nederlandse taal enigszins beheerst; 
  • woont in Arnhem, Renkum, Overbetuwe, Lingewaard, Rheden, Doesburg, Westervoort, Duiven, Wageningen, Zevenaar of Ede
  • op korte termijn niet buiten het werkgebied GGD Gelderland-Midden gaat wonen.