Infectieziektebestrijding jaaroverzicht 2022
7-3-2023De GGD verzamelt, analyseert en interpreteert continu gegevens over infectieziekten in de regio. Hierdoor kan de GGD snel en adequaat handelen bij uitbraken.
De GGD verzamelt, analyseert en interpreteert continu gegevens over infectieziekten in de regio. Hierdoor kan de GGD snel en adequaat handelen bij uitbraken.
Afgelopen jaar is het beleid van het aanbieden van BCG-vaccinaties voor kinderen uit de doelgroep (zie onder) aangescherpt. Door deze wijziging worden kinderen eerder door het team TBC van de GGD opgeroepen. Vervroeging van de BCG-vaccinatie, zo dicht mogelijk na de geboorte, vergroot de effectiviteit van dit vaccin.
Wij spannen ons elke dag in om 24/7 de beste ambulancezorg te verlenen. Een goede samenwerking met de huisartsen draagt in belangrijke mate bij aan goede zorg voor onze patiënten. Daarom willen wij middels een ketenpartnertevredenheidsonderzoek inzicht krijgen in hoe jullie de samenwerking met ons ervaren.
Het Rijksvaccinatieprogramma is dit jaar eenmalig uitgebreid met een HPV-vaccinatie voor jongeren geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 (tussen 18 en 27 jaar). In Gelderland-Midden behoren bijna 60.000 jongeren tot deze groep.
Sinds 2022 speelt er zowel landelijk als regionaal een verheffing van invasieve groep A-streptokokken (iGAS)-infecties. De GAS-bacterie kan verschillende ziektebeelden veroorzaken, zowel invasief als niet-invasief. Door de verheffing is de meldplicht en het profylaxebeleid voor iGAS-infecties vanaf januari 2023 uitgebreid.
Jaarlijks krijgt het team Milieu & Gezondheid van de GGD meldingen binnen van mensen die (ernstige) hinder ervaren door het horen van een bromtoon, ook wel laag-frequent geluid genoemd. Hierbij ervaren mensen vaak ook gezondheidsklachten, zoals slaap- en concentratieproblemen.
Als een patiënt vrijwillig zorg accepteert, kan de huisarts verwijzen naar de GGZ. Ook als sprake is van een crisissituatie schakelt de huisarts met de crisisdienst van de GGZ. Bij het team OGGZ/Wvggz hebben we met name oog voor een zorg-mijdende groep mensen.
Het najaar en de winter zijn seizoenen waarin veel infecties zich snel kunnen verspreiden. We zijn veel binnen, hebben meer sociale contacten (zeker rond de feestdagen) en ventileren een stuk minder. Niet alleen luchtweginfecties, maar ook buikgriepinfecties komen in deze periode meer voor, zo laten meldingscijfers van de GGD en landelijke bronnen zien.
Bepaalde groepen in de bevolking zijn extra kwetsbaar voor infectieziekten. In instellingen waar deze mensen voor één of meerdere dagdelen verblijven of samenkomen, is soms vroegtijdig een ongewoon aantal zieken op te merken. Bijvoorbeeld wanneer 1/5 deel van de groep in een week tijd last heeft van maag-darmklachten. Door hiervan een melding te maken bij de GGD kunnen wij in een vroeg stadium meedenken en de ernst van de situatie beoordelen. Deze melding heet een artikel 26-melding.
De ervaringen met Nu Niet Zwanger in Gelderland-Midden zijn positief. Onlangs hebben zich nog 3 gemeenten aangesloten bij het programma.